»

Júl 31 2014

Crystike igaz története-true story

Az elmúlt hetekben egy születésnapi futás jutott a tudomásomra, Ádám Krisztina futással ünnepelte az egy éves futómúltját, 1km-t szeretett volna futni, de egy Szigetkör lett belőle! Elkezdtem faggatni, de beszélgetés közben rájöttem ezt le kell írni, 2011-ben 27 évesen felületes trombózisos lábbal feküdt az ágyban, 2013 nyarán ismerkedett a futómozgással, idén a Wizz Air félmaratonon tervezi, hogy rajthoz áll!

„Az út, ami boldoggá tesz, nem a végcél!”

Amit előjáróban tudni kell rólam.

Nem igen szerettem mozogni… minimális mozgás volt eddig az életemben!

Mondhatni kicsit telt voltam. Egészségileg: 2011 nyarán volt egy felületi trombózisom, amit kb. 2 hét alatt átvészeltem…aztán 2012 őszén egy mélyvénás…akkor majd 2 hónapot voltam itthon vele…sok vérvétel, szuri pocakba…fekvés, séta…ami kell! Nem volt jó, munkamániás lévén 2 hónap itthon.

Mindig várni az eredményt a kontroll után, hogy majd most már minden rendben… aztán megint nem, és ez ment két hónapon keresztül. Aztán megtört a jég.

Ami biztos, hogy véralvadásra való hajlamom van, és vérhígítót szedek, de szerencsére nem vagyok eltiltva a mozgástól. Tavaly ősszel több vizsgálaton is részt vettem, volt terheléses EKG-m ahol azt mondták olyan a teljesítő képességem, mint egy férfinak, kiválóra minősítettek.

2013.07.15. én kezdtem neki a futásnak. Furcsa visszagondolni, hogy akkor hol, hogy kezdtem, és most hol tartok, és hogy hova tartok. 2 hetet voltam itthon akkor szabadságon minden nap kimentem futni, vagyis futást imitálni. Nagyon fájt a sípcsontom mellett, mit a 2014-es csoportban úgy mondanak, hogy túledzés. Az orvosomhoz rendszeresen járok kontrollra, azt mondta továbbra is csinálhatom. Soha semmiben nem voltam még ennyire kitartó.

Mentem minden nap, először futottam x métert, sétáltam egy szakaszt, és így tovább, pár nap alatt annyira fejlődtem, hogy ez a leírt kis kört már 3* megtettem, aztán bírtam 2 km-t futni, aztán 20 percet, aztán már megérte kimenni a szigetre is. Fél körrel kezdtem, aztán kicsit többel. Az első kört olyan 42 -45 perc alatt futottam le, és míg idáig eljutottam nem egész egy hónap kellett. Most a köridő a legjobb 35:25 perc, van még mit javítani. Hozzáteszem a legmelegebbekben jártam ki, mind a szabadság alatt, mind mikor visszamentem dolgozni, délután,  a forróságban. Most, hogy már jobb futó vagyok, okosabban edzem, azt hiszem! Tavaly júliustól késő őszig, azaz november közepéig futottam, összesen: 222,81 km-el azt gondoltam, én mekkora futó vagyok, ezt négy hónap alatt futottam. Most már havi szinten futok majdnem ennyit.  Ahogy eltelt a szabadság, és bírtam, tudtam, meglesz a szigetkör, aztán kis célokat tűztem ki. Októberre egy 7 km-es versenyre gondoltam, azt le fogom tudni futni, ment is volna, de egy utazás miatt le kellett tennem róla. Így a verseny kimaradt…aztán a következő héten már itthon voltam, hétvégén magamnak becsületből lefutottam 7 km-t a szigeten. Ekkor már kacér gondolat volt egy idei felmaratón. 2014.szeptember Wizz Air az elsőm, de nem az utolsóm. 2013.szeptembertől idén májusig még kondiba is jártam, heti 2-3-4 alkalommal. Idén március közepén kezdtem újra futni. A Vivicitát még korainak éreztem, jövőre az is meglesz! Első verseny a Coca Cola Testébresztő női futó gála volt 10km…1:08:33-as idővel, lesz ez még jobb is.  Májusban már tudtam a kondi és a futás nem fog együtt menni. Akkor két emlékezetes hetem volt, egyik héten 3 kondi 9 futás (egy nap 3*is kint voltam), a másikon 4 kondi 6 futás (egy nap2*kint voltam) sok, beláttam, és már kedvem sem volt a kondihoz! Tudtam, hogy a futás most fontosabb nekem. Így a kondizást abbahagytam egyelőre, de majd folytatom. Mióta sportolok, 12 kg-al vagyok kevesebb, szeretnék még súlyt veszteni, és formálódni. Könnyebb leszek, gyorsabb leszek, és jobb magamnál, ez a fontos! A futás céljaimat magamnak, apránként tűztem ki, elérhetőeket, teljesíthetőeket…jövőre több versenyen részt szeretnék venni, nagyobb megmérettetéseken! Nagy cél egy maraton lefutása, amint készen leszek rá. Most az első hivatalos félmaratonomra készülök.  Heti 4-5-6 futással.

2015-ös terveim: Vivicita, UltraBalaton-csoporttal körbe futni (már meg van rá egy 7 fős csapatom),  Kékes csúcsfutás….nagyon nagy terv majd , egy 6 órás ultra… és a sok kisebb verseny, illetve, több félmaratont is szeretnék! Idén már futottam… 731,43 km-t a 2014-ből…hiszem, hogy meglesz a vége is!
Nagyon sokszor szenvedtem, fájt, meleg volt, hideg volt stb.. de azt gondolom megérte, és jó úton járok! Sokkal több energiám van, jó kedvű vagyok…bár pufibban is az voltam, de most jobban érzem magam a bőrömben!
Nagyszerű a 2014-es csoport! Igazi zakik, hiszen megértik, miért futsz! Sajna nem mindenki érti, és nem mindenki támogat!

Amire büszke vagyok, hogy ahova járok csütörtökön közösségi futásra, az ottani Vezetőmmel, létre hoztunk egy hajnali futócsoportot is. Ahol minden kedden már, most sorozatban negyedszer jelenünk meg, és 10-15 fővel bevesszük a Várat a Citadellát! Nagyon jó társaság, együtt futunk. Mindezt tesszük hajnali 4:45 kor.

Tavaly ősszel és idén is többször futottam hajnalban, akár hetente többször is. Nem mondom, hogy nem fárasztó, 3:20 kor, vagy 4-kor felkelni egy futás miatt. Míg megiszom a kávém kis kóma van, de ahogy elindulok, már tova száll, és csak futok, imádom az ébredő várost.


 FUSS az első Napsugárral!

Most már a fent említett Csoporttal futok hajnalban.

Legtöbbet, amit idén futottam, egy félig terepes:  21,11km, idén betöltöttem a 30.életévemet ehhez hozzátartozott a születésnapi 30 km lefutása. Illetve barátnőmmel kifutottunk Szentendrére, ami 22,01 km volt.  A születésnapi 30 km-nél meglátogattam azt a teret ahol elkezdtem egy éve futni, a kör, amit akkor egyben nem tudtam lefutni, most lemértem, 450-500 m volt…ezt akkor többszöri megállással futottam körbe….most meg simán többet futok! Kitartásomnak, akaraterőmnek köszönhetően!

Voltam az I Love Balaton éjszakai futáson, az is egy nagy élmény volt 14 km, sötétben futó verseny.

Nem gondoltam volna, hogy valaha versenyezni fogok, és hogy ezt akár éjjel teszem.

Ami sérülés ért, egy közösségi futás alkalmával, szó szerint megcsókoltam a földet, fogam-törtem, 8 km-nél jártunk, de felálltam és futottam tovább a 120 emberel a maradék 3 km-t. Lelkileg megviselt, de tovább mentem felálltam, ez adott pénteken volt, vasárnap meg lefutottam a Céggel ahol dolgozom, a K&H Maratonváltót. Mi ez, ha nem akaraterő?

Beszélnek a futóknál alázatról, azt gondolom, ezt én még valójában nem ismerem… nem tudom vagyok-e alázatos. De amit tudok, hogy akarom, csinálom, és fogom!

FUSS HAJNALKA! – Zöld fölsőben Kriszta!

Amikor barátaim ismerőseim mondják, hogy motiváljam Őket futásra az csodás érzéssel tölt el, nem tudom másképpen ezt tenni, mint hogy elmesélem hol kezdtem, és hol tartok.

 

Hihetetlen erőt érzek magamban, ami nem tudom honnan van, de megvan.

Célnak mindig lennie kell. Az út maga a cél!

Olyat tűzök ki magam elé, amit tudom, hogy el tudok érni, vagy olyat, amiben van kihívás, és véghez vihető, ha akarom.

Nagy vágyam már évek óta, hogy amatőr női csapatban focizzak, 2015 tavaszáig adtam magamnak időt, hogy addig vagy lesz előre lépés vagy nem ez ügyben. Amennyiben nem, leteszek erről.  Azt mondják, inkább a futásba fektessem energiáimat, talán igazuk van.
Örök hála Édesanyámnak, és családomnak a sok támogatásért!

Mindenkinek köszönettel tartozom, akit a futás által megismertem és mára már nem csak futótárs, hanem barát is, akik megértik miről is szól ez az egész, és támogatnak, biztatnak! Vannak Mentoraim, és segítőim, akik ott vannak mellettem, hogy elérjem, amit szeretnék.

Több futótársam kért már hasonló beszámolót, remélem, minden benne van, ami ehhez szükséges.

Csodálnak, hogy mennyi erőm, és kitartásom van, példaértékűnek tartanak.

Célozd meg a Holdat, és ha még el is téveszted… a csillagok közt landolsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>