«

»

máj 10 2016

Floorball: Visszatekintés

Véget ért a Szlovákiában a floorball bajnokság, ahol a második ligában szereplő, magyar játékosokat foglalkoztató Rimaszombat csapata bekerült a felsőházi rájátszásba, ahol az ötödik helyet szerezték meg.

A Rimaszombat büszkélkedhet az „alapszakasz legértékesebb játékosával”, ezt a címet Nádor Krisztián szerezte meg.

A szezonról és a jövőről kérdeztük magyarjainkat, valamint a szlovák klub titkárát, Jozef Alušíkot.

Nádor Krisztián

Gratulálunk a bajnokságban elért eredményhez. Az elmúl két szezonban a fejlődés figyelemre méltó. Két éve a csapat még pofozógép volt, majd az előző szezonban már komoly meglepetéseket tudott produkálni, az idei szezonban pedig kis híján csodát produkáltatok, hisz a rájátszás kezdeténél még a feljutás is elérhető távolságban volt, a feljutó Brezno csapatát is sikerült legyőznetek. Minek köszönhető a nagy javulás?

Köszönjük a gratulációt Új játékosok jöttek a csapatba és visszajött két jó játékos. Ezek a játékosok kiszorítottak a csapatból olyanokat akik nem tudtak jó teljesítményt nyújtani. A csapat kb 2 hónapot tudott edzővel,edzés tervek alapján edzeni.


A teljesítményedről csak felsőfokon lehet beszélni, hisz te lettél az alapszakasz legjobb játékosa. Elégedett vagy a saját magaddal, vagy van hiányérzeted?

Köszönöm. Idénre jobban össze tudtam szokni néhány játékossal és tudatosan készültem a meccsekre itthon. Az hogy nem olyan sűrűn játszottuk a meccseket,mint tavaly, jobban elviselhető volt a szervezetemnek Aztán a rájátszásra sajnos pár játékos már nem jött, emiatt az első meccsen az új játékosokkal nem értettem meg magam és az utolsó két meccsre pedig családi okokból nem tudtam elmenni. Emiatt is végül a harmadik lettem a ponttáblázaton,de a legtöbb passzt így is én adtam a bajnokságban. Ennek nagyon örülök!Talán annyi a hiányérzetem,hogy ha az én felfogásom jobban érvényesült volna a csapatban,több lett volna az összjáték,ennél még több pont jöhetett volna össze és a csapat is eredményesebb lehetett volna.

A kinti beszámolók szerint a csapat másik magyarja, Szabó Gergely is jó szezont tudhat maga mögött. Te is így látod?

Gergő idén nagyon elszánt volt. Neki nem adta meg a sors,hogy nagyon jó csapatokban játszhasson pályafutása során,ezért sokkal nehezebben tudott bizonyítani. A bizonyítási vágy dolgozott benne,mint minden jó sportolóban. A sors megadta neki,hogy ezt egy Szlovák bajnokságban tegye és ő élt ezzel a lehetőséggel.

A védekezése a csapatnak sokszor nem volt jó,emiatt nagyon nagy munkát végzett, óriási tapasztalatot szerzett idén. Több győztes meccset is neki köszönhetünk.

Megérett arra,hogy a Válogatott keretben is bizonyítson.

Adódik a kérdés, hisz pár napja ünnepelted 44.születésnapodat. Mik a tervek a következő idényre? Meddig folytatod?

Néha elmegy a kedvem egy-egy vesztes meccs után,aztán 2 nap múlva már játszanék megint. Két kisfiam van és jövőre kevesebb szabadidőm lesz a munkám miatt,de úgy érzem,ha meg lesznek a soromban azok a játékosok akiket passzokkal tudok segíteni és azért néha ők is passzolnak,akkor fogom tudni még élvezni a játékot. Szóval ha szüksége lesz még a csapatnak a játékomra és a tanácsaimra,akkor ha nem is minden meccsre,de amelyikre tudok elmegyek. Aztán meglátjuk mit hoz a jövő…. Szívem szerint még sok sok évig játszanék és ezt egy öregfiúk csapatban meg is teszem majd

A szlovákiai légióskodás mellett a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját is ellátod.

A csapat szépen formálódik, több komoly meccset is vívott a válogatott a szlovák kapcsolatoknak köszönhetően.

Mik a terveid a válogatottnál a közeljövőben, illetve mi a cél hosszútávon?

Az U19 csapattal szeptemberben ki szeretnénk jutni a világbajnokságra és ott egy jó eredményt elérni. A Felnőtt Válogatottal 2 év múlva játszuk a vb selejtezőt.

Mind a két csapattal szeretnék sok edzőmeccset játszani külföldi csapatok ellen és minél több edzést,hogy a játékosoknak át tudjam adni az elképzeléseimet és a gondolataimat.

Szerinted milyen szintet képvisel a válogatott jelenleg?

Sajnos kevés játékosból tudok válogatni,de akik ott vannak a keretben azok elhivatottak. Jó játékosok akikből jó csapatot lehet csinálni. El kell hinniük,hogy nemzetközi szinten is jók tudnak lenni. Jelenleg még formálni kell őket és főleg fejben összerakni a srácokat. Nem kapott még ki velem a Válogatott,pedig játszottunk a Szlovák extraliga egyik legjobb csapatával is. Szeretném,ha a veretlenségünk minél tovább tartana

A pár éve futó kvalifikációs és lebonyolítási rendszernek köszönhetően már nincsenek divíziós világbajnokságok, így a kijutás is jóval nehezebb. Szerinted mikor lehetünk ott megint a világbajnokságon?

A következő selejtezőre a reális egyenlőre az,hogy imádkozzunk egy jó sorsolásban. Ha két világ elitbe tartozó csapat mellé besorsolnak hozzánk egy nálunk rosszabbat és egy kicsit jobb vagy ugyanolyan erősségű csapatot(pl:Orosz,Lengyel,Német),akkor nekik ugrunk és ki fogjuk harcolni ellenük a továbbjutást.

Persze ennél többet szeretnénk és majd fel szeretnénk venni a versenyt a világelit közép csapataival is,de ehhez szükségünk lesz egy jóval erősebb bajnokságra és nagyobb támogatásra a Szövetség részéről is.

Szabó Gergely


Ahogy Krisztiánnak is, neked is gratulálunk a remek szezonhoz. Szerinted minek tudható be ez a komoly fejlődés?

Köszönöm a csapat nevében is. A javulás tényleg hihetetlen volt,mi sem gondoltuk volna.

Elsősorban a Blahuta testvérek visszaérkezésének, valamint a Mini Floorball Ligából érkező új játékosoknak köszönhetően megnőtt a merítési lehetőség. A védelem Jan Blahuta vezetésével, valamint az új védők hadhatós közreműködésével jelentősen erősödött, így az előző bajnokságban a leggyengébb pontnak tartott hátsó vonal kicsit stabilizálódott. Ez a kapott gólok számában is mérhető, hisz fele annyit kaptunk, mint az előző évben és harmad annyit,mint két éve.

A támadósorra nincsenek szavak, hisz a Matej Blahuta – Nádor Krisztián – Michal Radnóti hármas termelte a bajnokság legtöbb pontját, valamint a Slovan csapata lőtte a legtöbb gólt, ezt aligha kell kommentálni.

Lehettünk volna még sikeresebbek, ha a rájátszás kezdetére a csapaton belüli ellentétek nem fajulnak el, de remélem őszre minden rendeződik és a legerősebb felállásban kezdhetünk játszani, remélhetőleg már az első osztályba kerülésért.

Hogy értékeled Nádor Krisztián szereplését?

Nehéz szavakat találni. Aki ismeri őt, az tudja, mennyire ellentmondásos személyisége volt a hazai floorball életnek, lehetett őt szeretni és nem szeretni.

Kint bekerült egy új világba és nincs rá más szó, szárnyal. A játéka nyugodt, megfontolt, tiszta. Régen a büntetőpad állandó vendége volt, a szezonban összesen két alkalommal kapott két percet, ha jól rémlik.

Ő lett a bajnokság alapszakaszának legjobbja, ami az ő korában egyszerűen hihetetlen.

Már nem olyan gyors,mint fénykorában, de ezt ő is tudja, így ha nincs éppen gólhelyzetben, egy zseniális passzal mást hoz abba. Rengeteg gólpasszt osztott ki, de voltak olyan varázslatos góljai, amiket máig emlegetnek odakint. És bármennyire is hihetetlen, a szezon végén már védőt is játszott 🙂

Én nagyon büszke vagyok, hogy egy csapatban lehetek vele…remélem még sokáig.

Szlovák beszámolók szerint remek éved volt, több fontos meccsen nyújtottál kimagaslót, a büntetők hárításában pedig egyedülálló statisztikád van Szlovákiában, hisz öt büntetőt hárítottál zsinórban. A saját szezonodat hogy értékeled?

Vegyes érzéseim vannak a szezonommal kapcsolatban. Kellettek az eredmények, kicsit úgy éreztem, nagy a nyomás, magasabbak az elvárások irányomban, mint az előző szezonban. Meccseken belül volt, hogy ingadoztam, ami nagyon nem jó, sokba kerülhetett volna. Volt, hogy lecseréltek, mikor nem kellett volna és volt, hogy bent maradtam, amikor szerintem cserélni kellett volna.

A kipattanó labdákkal többször meggyűlt a bajom, ezekre jobban kell figyelnem, valamint a súlyomra, ami jelenleg nem épp ideális, de mindkét problémán már dolgozunk.

Bizonyos nézeteltérések akadtak, ugyanis úgy éreztem, mentalitásban kicsit különbözünk a kintiektől. Csak a győzelem elfogadható, ebből nem engedek. Ezt nem mindenki gondolja hasonlóképpen kint, ez bevallom, erősen meg tud viselni.

Fura, de a büntetőknek mindig örülök. Különleges szituáció ez egy kapusnak, egy igazi párbaj, mikor mindenki két emberre figyel. Éles helyzetben sok múlhat azon a gólon, vagy azon a védésen. Kérdés, ki képes ezt jobban feldolgozni, úgy fest, nekem ez jól megy.

Összességében nem lehetek elégedetlen, hisz a csapat jó szezont zárt.

Gondolom a válogatottba történő behívásod is a szezonban nyújtott teljesítményed eredménye.

Hihetetlenül boldog voltam, mikor szóba került a nevem, de helyén tudom kezelni a dolgokat. Beszéltem a kapitánnyal, tudom, milyen feladatot szánt nekem, nagy megtiszteltetés, hogy rám gondolt. Örömmel segítem a válogatottat, minden nap egy igazi ajándék, amit a válogatottban tölthetek, s ha úgy alakul, hogy címeres mezben állhatok a kapuban, az sportpályafutásom csúcsa lesz, hálás leszek a sorsnak, ha ez megadatik nekem, így a pályám vége felé.

Végül pedig a Rimaszombat titkárát, Jozef Alušíkot kérdeztük.

Először is,gratulálok a szezonhoz,nagyszerűen sikerült. Mit gondolsz, miért volt a Slovan olyan jó?

Köszönöm a gratulációt. Ez volt a legjobb eredményünk a három szezonból amióta a második ligában játszunk. A három szezon alatt lépésről lépésre építettük fel a csapatot. Az első szezonban egyetlen meccset nyertünk csak meg a 16-ból. A második szezonban már jobban teljesítettünk, köszönhetően az új játékosoknak akik a mini floorball ligában már szereztek tapasztalatot. Ezalatt a szezon alatt jött a csapatunkba erősítésnek a „legenda” Nádor Krisztián és a megbízható kapus, Szabó Gergő. Megtanultunk nyerni. Megjöttek az eredmények a három éves csapatépítésnek köszönhetően. Képesek voltunk a legtöbb meccsen a legjobb játékosainkat játszatni, a csapat mentálisan nagyon erős és tudatos volt,kivéve az első meccsen a Brezno A ellen,ahol kikaptunk 7:8-ra.

Mit gondolsz a szlovák második ligában bevezetett új rendszerről?

Mi támogattuk az új rendszer bevezetését már ezelőtt is, megfelelőnek tartottuk. A régi rendszer két meccsel egy nap( 3X15 perc)nagyon fárasztó volt,senkinek nem volt kedve játszani mert volt hogy reggel 4kor indultunk el otthonról és este kilenckor értünk haza .Egy szabályos meccs alatt ami 3X 20 percig tart,jobban lehet koncentrálni és nincs annyi időveszteség .De az új szisztémának is van két nagy hibája .Az alapszakaszban csak 10 meccset játszottunk,ami nagyon kevés,hogy egy csapat megfelelően fejlődhessen. A másik probléma a bírókkal volt. A liga két régióra volt osztva (észak és dél) és minden meccset a másik régióba tartozó bírónak kellett volna vezetnie,de nem egyszer a bírók nem tudtak eljönni és a szövetségben ezzel a problémával egyáltalán nem törődtek.

Mit gondolsz a playoffról?

A második divizióban nem volt egyáltalán szabályos a playoff, csak két forduló,4 meccs volt amin eldőlt ki nyeri meg a ligát,ki fog a következő szezonban az első divizióban játszani. A mi célunk az volt,hogy benne legyünk az első 5 csapatban az egész ligából,szóval az első háromban a déli régióból. Már a nyolcadik meccsre elértük ezt a célt. Elsők voltunk,de ahogy elértük ezt a célt,a csapat lassan szétesett. Paradox módon,a legrosszabb meccseinket-nem az eredmények miatt hanem a csapat teljesítménye miatt,a playoffban játszottuk. Ennek ellenére, a szezon sikeres volt.

Hogy látod Krisztián szezonját?

Mindenkinek a csapatból megtiszteltetés Vele játszani. Hihetetlen,hogy mennyi pozitív energiát tudott hozni a csapatba,a nyelvi korlátok és korkülönbség ellenére is. Ő egy nagyon okos játékos,aki utál veszíteni,úgyhogy nagyon nagy nyereség a csapat számára. A csapat helyezését nézve most ez elég egyértelmű.

Mit gondolsz Gergő idei teljesítményéről?

Gergely egyike a Slovan legfontosabb játékosainak. A kapus a floorballban egy harmadáért felelős a csapat sikerének,néha többért is. A legnagyobb problémát a múltban a kapus jelentette,mert egy jó kapust edzeni sokkal több idő,mint a védőket vagy támadókat. így amikor Gergő a csapathoz került,nagyon sokat vártunk Tőle. Nem okozott csalódást,a legtöbb meccsen nagyon fontos szerepe volt a győzelmeinkben. Az egyetlen gyengesége a hangulatváltozása,ha csalódott vagy elégedetlen a meccs miatt, hibákat követ el.

Mik a terveitek a jövőben?

A legfontosabb célunk új felelős embert találni az A csapathoz,új vezető edzőt aki újjáépíti a csapatot. A következő 3 évben új csapatot szeretnénk építeni a tehetséges 14-16 éves fiatalokból.7-9 ilyen játékos van,aki 9-10 évesen kezdett el játszani,így a jövőben magasabb szinten fognak játszani mint mi ,akik 16-18 évesen kezdtünk el floorballozni. Női első diviziós csapatot is építünk főleg U17 es lányokból és az ifjúsági csapatainkat is fejlesztjük,azért,hogy 10 éven belül benne legyünk a legjobb 20 klubban szlovákiában,és egyike legyünk a legnagyobb sport kluboknak a kis városunkban. Nekünk nagyon fontos,hogy a városban tiszteljenek minket és a lehető legtöbb gyereket hozzák hozzánk sportolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>