«

»

Júl 07 2016

A hírvivő útja Ferenc pápához

„Útrabocsátó” ünnepséget rendeztek július 6-án a Szent István Bazilika teraszán. Zelei József kerékpáros békenagykövetünk, aki már több mint hatvanezer kilométert tekert a világban békét és barátságot hirdető útjain, ez évben a Nagy Háború egykori szlovén és olasz frontvonalán keresztül a Vatikánba indult. Egy első világháborús, jelképes katonaládát visz a pápai audienciára, hogy Ferenc pápa megáldja a készülő új magyar családtörténeti világhálót jelképező „Bakaládát”, valamennyi háborús hős már elhunyt és még élő utódjának tartós földi békéjéért. A Magtár Művészeti Alapítvány által szerveződő „Bakaláda” világháló első üzenete Ferenc pápához szól, aki már cselekedetekkel bizonyította a béke melletti elkötelezettségét. Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese az útrabocsátó köszöntőjében kiemelte, a nagy történelmi események ünnepei és megemlékezései alatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a családról, amelynek katonája a történelem számára névtelenül elveszett a háború kohójában. A békenagykövet dédapja emlékére is elhelyezi a távoli sírokra vitt magyar földet. Az ünnepségen több olyan intézmény is képviseltette magát, amely nemzeti örökségünk gondozásával foglalkozik, a centenáriumi események szószólói, vagy éppen a híres Isonzó Expressz indításának elhatározói. Az út sikerességéhez Budapest Főváros Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is hozzájárult.

Az ünnepség Beregszászi Olga énekesnő vidám búcsúztató dalával kezdődött. A megjelent barátok, támogatók, érdeklődők, hagyományőrzők előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntője is jelezte a civil kezdeményezések fontosságát, amely most a centenáriumi évek alatt gazdagabbá tette és teszi a nemzeti tragédiával végződött történelmi esemény megismerését. „Többnyire minden családban van a Nagy Háborúhoz kapcsolódó emlék, ezért egyedi és különleges, hogy az ősök mai családtagjai száz év után virtuálisan és a valóságban is találkozzanak idegen emberekkel a világháló segítségével. A „Bakaláda” online felület elindulását különösen jelentősnek tartjuk a fiatalok szempontjából. Az egykori hátország sokat szenvedett fővárosa és intézményei, csatlakozva egy civil kezdeményezéshez, a „Bakaláda” világháló elindításával sokaknak segíthet száz éves gyökereinek megtalálásában.

Zelei József visszaemlékezve az elmúlt tizenkét év útjaira, elmondta, hogy mint minden elkötelezettséghez, ehhez is kell hit, hogy ő is valamit hozzá tud tenni a béke és a barátság tartósabbá válásához. Bevallotta, 2 hogy valójában egy kis megszállottság is kell hozzá, és olyan biztos családi háttér, amely neki megadatott. Munkájának elismeréseként értékeli a hivatalos kerékpáros békenagyköveti címet, a kitüntetéseket, és a pápai audiencián való részvétel lehetőségét. Megköszönve a honvédelmi és külügyminisztérium erkölcsi támogatását, barátai bíztatását, szponzorainak a segítséget, arról biztosította a jelenlévőket, hogy a budapesti üzenettel a szimbolikus „Bakaláda” útját is teljesíti.

A híres olasz történész, Dr. Gianluca Volpi, az Udinei Egyetem professzora, az út egyik védnöke elmondta, hogy a centenárium éveiben eddig nem tapasztalt történészi és civil összefogás nagy remény ahhoz, hogy az egykor ellenfélként egymással küzdő népek őrizzék a tartós békét.

Nagy Kálmán, a „Bakaláda” családtörténeti világhálót szervező Magtár Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke az útra bocsátó üzenetében kiemelte a 2016. év jelentőségét, reményei szerint az év végén megnyíló világháló értékteremtő és közösségformáló erejét. Elmondta, hogy keresve sem találtak volna megfelelőbb személyt Zelei Józsefnél, aki hírvivőként kapcsolja most össze Budapestet a Vatikánnal, kérve Ferenc pápa áldását a „Bakaláda” világhálóra.

Az út egyik kiemelkedő eseménye lesz, amikor július 17-én Nova Gorica (Szlovénia) pályaudvarára Budapestről befut a népszerű Isonzó Expressz, és több mint négyszáz utasát köszönti a vendégváró szlovénekkel együtt Zelei József. Erről már a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója, Schvéd Norbert beszélt. „Zelei József itt csatlakozik a történelmi utazás résztvevőihez és velük együtt látogatja meg az első világháborús emlékhelyeket az Isonzó völgyében.” Ferenc pápának küldött ajándékok átadása következett, amelyeket Dr. Gájer László, a Szent István Bazilika káplánja áldott meg. Ezt követően Beregszászi Olga gyönyörű hangjával zárult a rövid egy óra.

Útvonal (2016. július 5– augusztus 12.): Eger – Budapest, Szent István Bazilika – Esztergom – Pannonhalma (július 7.) – Szombathely (július 8-11. Szent Márton Találkozó), Zalaszentmárton, Hegyhátszentmárton, Muraszentmárton, Nova Gorica, Milánó, Róma, Vatikán (augusztus 10.)

Zelei József számára, aki hivatalosan is kerékpáros békenagykövet (www.ketkereken.com), a több mint hatvanezer kilométeres útja közül emlékezetes lesz a 2016-os év, amikor Szent Márton 1700 évvel ezelőtti születésének emlékévében, és a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság szent évében a jelképes „Bakaládával” útja során érinti a hazai katolikus egyház főbb bázisait is. A hagyományát megtartva Egerből, szülővárosából indult a budapesti útra bocsátási ünnepségre. Ezt követően Esztergomba, Pannonhalmára látogat, majd Szombathelyre, a Szent Márton ünnepségre érkezik. Elkerekezik azokra a településekre, amelyek Szent Márton nevét viselik. Útjának tiszteletét jelzi az is, hogy előzetes értesítő levelére szinte mindenki válaszolt, és szeretettel várják civil szervezetek, a magyar diplomácia helyi vezetői, a települések polgármesterei és hagyományőrzői.

Zelei József a 2016. augusztus 10-i audiencián adja át Ferenc pápának ajándékát, és kéri áldását családjára és küldetésére is, amely kétkeréken zajlik „Egy békés Európáért, egy békés világért!”

Szabó Gábor és Orlik Zoltán

 

NAGY MEGTISZTELTETÉS!!!!!
A KÉA Mentőkutyás Szolgálat levelét és személyes ajándékát is viszi a Vatikánba Ferenc Pápához, Zelei József Kerékpáros Világbéke nagykövet.
A Budapest Szent István térről a Bazilika elől indult a Vatikánba Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főváros Önkormányzat Humán Főpolgármester-helyettesének köszöntő beszéde után, Gianluca Volpi az Udinei Egyetem Történészprofesszorának és Nagy Kálmán a Magtár Művészeti Alapítvány elnökének olasz és magyar védnökség alatt Zelei József Kerékpáros Világbéke nagykövet, Ferenc Pápához személyes audienciára.
Az eseményen részt vett Schvéd Norbert az Isonzó Expresszt közlekedtető MÁV Nosztalgia Kft ügyvezető igazgatója, Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Papp Ferenc hov.ezredes a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi kapcsolatok Osztályának vezetője, Szabó Gábor a KÉA Mentőkutyás Szolgálat elnöke valamint több illusztris és prominens személy.
Az eseményen Zelei nagykövet Úr bejelentette, hogy útjának végeztével a kerékpárját a KÉA Mentőkutyás Szolgálatnak
jótékonysági célra felajánlja, és ezzel csatlakozik az
“Összefogás egy érdekért az életért” kampányhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>