«

»

Júl 22 2016

„Kerékpáros Emléktúra egy Békés Világért” – Úton Ljubljanába

Zelei József kerékpáros békenagykövet volt már Párizsban is a Champs-Élysées-n, ahol díszpáholyából nézhette végig az I. világháború tiszteletére emlékező francia katonai díszszemléjét, a világ minden részéről meghívott államfők társaságában, mint békenagykövet. A világ egyetlen kerékpáros békenagykövetet Ferenc pápához tart audienciára jelenleg Ljubljana magasságában jár, eddig több mint 1600 km-t tekert az indulása óta. Az első három nap összefoglalóját követően, jöhetnek az újabb napló bejegyzések! 

07.08-09-10. Pannonhalma-Szombathely

Reggeli ébredés 7-kor, rövid készülődés, pár felvétel még az apátság előtt és indulunk Szombathelyre. Az idő kitűnő, mindössze a követő gépjármű szorul némi karbantartásra amit orvosolunk, majd megérkezünk Szombathelyre. Szállásunk egy ismerősnél, köszönjük segítségét.

Szombathelyen egy 2 napos Szt. Márton fesztivál van, ezen veszünk részt.
Itt csatlakozik és veszi át a kísérést a feleségem Dorottya lányomtól, aki az első és egyáltalán könnyűnek nem mondható feladatot csillagos ötösre teljesítette. Gratulációm és minden elismerésem!
Nagyon kellemes időben volt lehetőségem kerekezni, érdekes előadásokon, koncerteken részt venni az Emlékmű dombnál. Sikerül a kerékpáromat egy kicsit át alakítani, testhez állóvá tenni, saját profil szerint, – hiszen eddig nem volt időm.

Tekerés közben fotókat készítünk, Szt. Márton köpönyegéről, a püspökségről és meg van a első defekt is…..
Befejezésképpen vasárnap este megnéztük a nagy kivetítőn az EB döntőt.
Ezt az éjszakát még itt töltjük, holnap korai indulás.

 

07.11. Szombathely – Bajánsenye (Őrség)

Reggeli ébredés 7-kor, rövid készülődés. Az idő kitűnő, néhány kilométer és egy újabb defekt.
Belső cserével megoldom. Még jó, hogy vettem egy speci pumpát (12 atmoszférát tud) mert a új gumikba 8 atm. kell ami normál pumpával nem kivitelezhető, sőt még a benzinkúton is csak 5-6 atm tud a kompresszor.

A Szt. Márton zarándok út mentén haladok. Meglátogatom Hegyhátszentmártont a templom előtti Szt. Márton fa szobrát a libával.

Innen már csak néhány tekerés Őriszentpéter és bajánsenyei panzió, ahol a szállásunk van.

Egy újságíró szeretne útközben velem egy interjút készíteni. Egy őrségi kerthelyiségben ejtjük meg fotózással egyetemben.

Amint elfoglaltuk a szállást , még visszatekerünk Őriszentpéterbe, mert az interjú miatt nem tudtam megcsodálni.
Késő este érkezünk meg. A szokásos feladatok, telefonok, fényképező aksik, egyebek feltöltése és alvás.

Holnap Lendva, korai indulás, már hívott a Szlovén közszolgálati TV, felveszik ahogy átlépem a határt, majd interjúk.

07.12. Bajánsenye (Őrség)-Lendva

Reggeli ébredés 7-kor, a szokásos készülődés. Az idő remek, 9-kor találkozó a szlovén-magyar határon. Már beélesített kamera vár és a szlovén oldalon megtörténik az első külföldi interjú.
Aztán előttem haladnak az autóval és hátul az operatőr veszi a tekerést.

Megérkezés a Bánffy Művelődési házhoz. A sofőrrel csodálkozva megállapítjuk, hogy a órám jól mér és valóban 53 km/óra sebességgel tekertem a városban. (még jó, hogy nem mértek)
Főkonzuli fogadtatás, majd a magyarok képviselője is megérkezik.
Beszámoló, interjú,bakaláda történet, fotók, sajtó, média interjú és 13 órára hivatalos vagyok a lendvai közszolgálati médiához egy órás élő interjúra.


Ezt követően a konzul Úr volt olyan kedves és meghívott egy ebédre bennünket.
Aztán neki dolga van, s mi önállóan megtekintjük a várat és indulunk Muraszentmártonon át Ljubljana felé.
Pár kilométer után elérjük a Horvát határt. Onnan egy jó órai tekerés Muraszentmárton.
A templom előtt található a Szt. Márton szobor kezében a libával.
E település is megcsodálhatja bakaládámat és a tartalmát. Innen már célkeresztbe teszem Ljubljanát.

A határon csodálkozva látom, hogy a kísérő autó oldalt várakozik. Mire odaérek közli a határőr, hogy vegyem le a rendszámot és tegyem a biciklitartóra. Nehezen érti meg, hogy ez a gépkocsi megbonthatatlan tartozéka. S a tárolóra csak másik rendszám kerülhet, ami a Magyarországon még nincs. Így az emberfia csak egy copyt tud készíteni. Sajnos ez egy eddig meg nem oldott közlekedési probléma. Más országokban piros és kék színű rendszámmal oldják meg.

Azonban Ő unja meg hamarabb és tovább engedi a kísérőautót.

A hőség egyre kevésbé viselhető, 43 fokot mutat a hőmérő, amely este felé már kedvezőbb.

 

Így kihasználom az esti hűs klímát, tekerek. Fél 10-körül állunk meg egy út menti kis fogadóban. Itt térünk nyugovóra.

Holnap már el kell érni Ljubljanát, korai indulás lesz.

 

07.13-14-15. Ljubljana

Útközben 07.13.

Korai indulás. Itt már kezdődnek a hegyek. Gyönyörű táj és nehéz hegyi szakaszok.

Az időjárás kezd elromlani. Útközben 3 komoly záport is kapok. Ezidáig mindig csavarni lehetett a pólómból a vizet. Valójában mindegy, hogy belülről kifelé, az izzadságtól vagy kívülről befelé, az esőtől vagyok csurom víz. 🙂
Este megpillantom Ljubljana. Hál’ Istennek azonnal kerékpár úttal kezdődik és mindössze egy 90 fokos kanyar és a szálláshelyünk-ami egy kemping – utcáján vagyok.

Kilenc óra is elmúlik amikor a recepciónál becsekkolunk, találunk egy kellemes központi helyet ahol még esti világítás is van, így a sátor állítás sem gond. Ami igazából nem több 10 percnél.
Kivesszük a hálózsákokat és a tisztasági eszközöket, egy gyors zuhany ma sem kell altató…

 

 

Ljubjana 07.14.

Reggeli ébredés után berendezzük ideiglenes lakhelyünket, majd reggeli.
Átéltünk éjszaka egy óriási nagy vihart. Gallyakat tépett le a fákról, a hőmérséklet 20 fok alatt.
Nem egy vidám helyzet júliusban, nem erre számítottam.
A mai program szabad program. Elindulok felfedezni a szlovén fővárost. Kitűnő kerékpár útjaik vannak és mindenhol van. Megnézem a belvárost és a környékét. Közvetlenül a Száva parton van a kemping, ami mellett egy murvás kerékpáros-lovas és futó-gyalogló út van. Óriási.

Magán szorgalomból a mai napon összehozok 101 km-t. Ez félnapra és városban, város nézéssel kombinálva igen jó. A bringám szinte repül 35-45 km/órás sebesség reálisan tartható.
Épp sötétedés előtt érek vissza. Már vár a finom vacsora (ilyenkor Knorr, Globus és Maggi a szakács, s mivel az éhség a legjobb szakács nincs válogatás… minden finom. Korai fekvés, mert holnap egész napos protokoll.
Az idő ma is esős és hideg volt. A bringán nem fáztam, de egyébként nagyon barátságtalan nyári idő.

Ljubjana 07.15.
Reggeli ébredés 7-kor, a szokásos készülődés. Felerősítem a kerékpár csomagtartójára a bakaládát és indulunk 11-re a nagykövetségre. Már a kapuban várnak, betessékelnek. Nagy örömömre nem csak a nagykövetség munkatársai, hanem a svájci nagykövet és Ljubljana legtekintélyesebb egyházfője, a Balassi Intézet vezetője helyi magyarok és még sokan mások fogadnak.


Már előre székekkel berendezett „előadó” vár, ahol köszöntenek, bemutatnak és lehetőségem van mesélni eddigi missziómról és jelen utamról. Bemutattam a bakaládát, a Kutyákkal az életért alapítványt, a Házat hazát alapítványt a Móksha cseppet. Ezt követően a kérdések következtek, majd egy kis álló fogadás, személyes beszélgetések.
Igyekeznünk kellett mert 1 órakor a városházán várt a városvezetés.
Kerékpárral egy bő negyedóra alatt ott voltunk, csomagtartón a bakaládával.

A város részéről egy delegáció várt élen a főpolgármester helyettes úrral.

Nagyban méltatta túrám és a béke jelentőségét, mesélt Ljubljana múltjáról, jelenéről, a biciklis életről, majd frissen facsart narancslé és helyben termett gyümölcsök fogyasztása közben beszélgettünk, miközben kattogtak a fényképező gépek.

 

Megérkezett a helyi magyarság jeles képviselője is, aki nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy bemutatja nekünk Ljubljanát, miközben a kerékpárok a Balassi Intézetben pihentek.

A körséta egy gasztronómiai fesztivállal zárult, majd nyeregbe pattantunk és irány a kemping.
A vacsora készítés közben elégedetten nyugtáztuk, hogy ez is egy nagyon eredményes és tartalmas nap volt.

 

Köszönöm minden résztvevőnek, a ljubljanai Nagykövetségnek, a Balassi Intézetnek, a ljubljanai Önkormányzatnak a helyi Magyaroknak. Remek ember.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>