«

»

Júl 13 2017

Grandiózus triatlonversenynek és sport-show hétvégének ad helyet Budapest augusztus végén

Augusztus 27-én, vasárnap Budapestman néven kerül megrendezésre a fővárosi, prémium kategóriás, olimpiai távú országos triatlon bajnokság. Budapest legimpozánsabb triatlonversenyén – melynek befutója a Hősök terén, Gábriel arkangyal előtt lesz – több mint 1000 triatlonos részvételére lehet számítani. A magyar élmezőny valamennyi tagja elindul. De emellett bárki teljesítheti az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló távot. A sportág 2020-as tokiói olimpiai vegyesváltós éremesélyeit erősítheti, hogy a Magyar Triatlon Szövetség a Lupa Strand Kft.-vel együttműködésben a budakalászi Lupa-tó partján építteti fel a Nemzeti Triatlon Központ szabadvízi edzőbázisát.

A Budapestman bajnokság első számaként a versenyzőknek egy 1,5 kilométeres úszókört kell megtenniük a kristálytiszta vizű Lupa-tóban, amely a közelmúltban elkezdett fejlesztéseivel Budapest tengerpartja lesz. Ezt követően ülnek kerékpárra a versenyzők, s a Budapest belvárosán át kijelölt 40 kilométeres szakaszt pazar környezetben, a budai és a pesti rakpart nyújtotta panorámával – az Alagút, a Lánchíd, a Vár és a Parlament mentén – tehetik meg. Az utolsó szakasz a Városligeten vezet keresztül, ahol a mezőny – elhaladva a Vajdahunyad vára és a Széchenyi Gyógyfürdő mellett – három kört lefutva összesen 10 kilométert teljesít. A befutó stílszerűen a Hősök terén lesz.

Három kategóriában lehet indulni. A Pro férfi és női futamra az Elit licenccel rendelkező magyar versenyzők, valamint azok nevezhetnek be, akik a pénzdíjakért kívánnak versenyezni. Az Age Group futamokon belül abszolút férfi és női, illetve magyar és külföldi korosztályos bontásban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. Az Olimpiai távú Országos Bajnokság férfi és női futamán kizárólag magyarok versenyezhetek, ugyancsak korosztályonként.

A versenyen több hazai híresség is elindul, például Kovács Kokó István. Valamint a Rádió 1 Reggeli Show-jának három műsorvezetője, akik váltóban teszik meg a távot (Rákóczi Ferenc úszik, Sebestyén Balázs kerékpározik, Vadon János fut), s akiket háromfős csapatba verődve bárki kihívhat. A legjobb kihívó csapat különdíjban részesül.

A 4 óra 30 perces szinten belül célba érkező egyéni versenyzők érmet, továbbá Finisher pólót kapnak, emellett az egyéni kategóriák 1-3. helyezettjei külön érmet és kupát. A verseny összdíjazása 18.150 euró, azaz közel 6 millió forint. A Budapestman az abszolút győztesek mellett a legjobb magyar versenyzőket is díjazza. A Pro kategóriák dobogósai fejenként 2500, 1700, illetve 1050 euróval, míg a magyar férfi és női kategóriában érmes helyen végzők 1000, 700, illetve 500 euróval gazdagodhatnak.

Nevezni 2017. augusztus 15-ig online lehet, ezt követően pedig személyesen, a Budapestman fővárosi irodájában, a Maratonman Óbuda futószaküzletben. A nevezési díj az augusztus 1-ig jelentkezőknek 15.900 forint, augusztus 2-től személyesen, vagy a helyszínen 17.900 forintot kell fizetni. Ezért cserébe a versenyzők a táv megtételéhez is szükséges termékeket kapnak, illetve szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Kiegészítő programokra is sor kerül a hölgyek és a gyermekek számára a Városligetben, a Vajdahunyad vára, a Városligeti tó, és az Olof Palme sétány által határolt impozáns környezetben. Valamint a BudapestRun Rádió1 10 kilométeres futásra, melynek távja a Parlamenttől a Hősök teréig vezet.

„Eddig már nyolcszázan neveztek a Budapestman versenyre, és Sebestyén Balázsék jelentkezésével megnyitjuk a váltó nevezést is, hogy bárki összemérhesse magát velük. Reményeink szerint több mint ezer fő rajtol el augusztus 27-én” – tájékoztatott Bajnógel Csaba, a verseny sportigazgatója. Hozzátéve: a hazai triatlon sportág hagyományteremtő szándékkal elindított legújabb megmozdulása mindenki számára izgalmas kihívásokat tartogat, legyen kezdő, vagy többszörös ironman. „A Budapestman egy olyan prémium kategóriás családi esemény, ahol Te versenyzel, kísérőid szórakoztatásáról és a színes programokról pedig mi gondoskodunk” – közölte Bajnógel Csaba.

„Már régóta szüksége volt egy ilyen versenyre a magyar triatlonsportnak, amely az elmúlt, közel három évtizedét tekintve a legsikeresebb korszakát éli, amit az elmúlt években elért kiváló eredmények is fémjeleznek” – hangsúlyozta dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a még nagyobb sikerekhez elengedhetetlen az intézményrendszer fejlesztése. Ezt szolgálja a szövetség 2024-ig szóló stratégiájában szereplő célok teljesítése: az egész országot átszövő Nemzeti Triatlon Hálózat kialakítása, valamint egy egyedülálló Nemzeti Triatlon Központ felépítése a Lupa-tó partján, amihez a hazai kormányzati sportvezetés állami támogatást ítélt meg.

E központ létesítéséről írt alá a napokban együttműködési megállapodást az MTSZ a Lupa Strand Kft.-vel – jelentette be Bátorfi Béla. A Nemzeti Triatlon Központ jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a sportág éljen azzal a lehetőséggel, miszerint a 2020-as tokiói olimpián immár a vegyes váltók is versenyezhetnek. Ez azért lényeges, mert Magyarország ebben a számban olimpiai éremesélyes sportolókkal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>