«

»

Júl 13 2017

Ultramaraton: Lubics Szilvia legyőzte a Halál-völgyet is

fotó: Lubics Szilvia Facebook oldala

Lubics Szilvia 36:09:12 órás időeredménnyel negyedik lett a 217 kilométeres, Badwater Ultrafutóversenyen a nők között Szilvi és a második magyar nő, aki célba ért, az első Pallos Judit volt 2006-ban.

Néhány szó a Badwaterről, amire az elmúlt hónapokban készültem – mutatta be Szilvi a közösségi oldalán a mostani versenyét:
A Badwater Ultramaraton egy 135 mérföldes (217 km) futóverseny az USA Kalifornia államában. A verseny a Death Valley (magyarul Halál-völgy) Nemzeti Parkban található Badwater medencéből (85 méteres tengerszint alatti magasság) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mt. Whitney csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget. Összesen 4450 méteres szintemelkedés van a távban, mely 3 emelkedőből adódik össze. A legnagyobb nehézséget az extrém meleg jelenti, nappal kb. 45-50 fokra kell számítani, szerencsére alacsony páratartalommal, és jó esetben kevés széllel.
100 fő indulhat a versenyen, akiket a versenyszervező választ ki a pályázók közül. Nevezéskor fel kell sorolni a legsikeresebb ultratávú versenyeinket, több kérdésre pedig kifejtős választ kell adni – mit jelent számunkra a futás, ez a verseny, a barátság, stb.
A verseny 3 hullámban fog indulni, én az utolsóból rajtolok, itteni idő szerint hétfőn este 11-kor, magyar idő szerint kedd reggel 8 órakor. A szintidő 48 óra, illetve 4 közbülső állomáson van rész-szintidő meghatározva. Frissítőállomások nincsenek, mindent magunknak kell biztosítanunk. Egy futónak egy kísérőautója lehet, minimum 2, maximum 4 fő segítheti. 67 kilométer után lehet futva is kísérni (de a csak a futó mögött haladva). Frissíteni bárhol lehet, de egyszerre csak 2 fő mehet át a futóhoz. Egyébként a végletekig le van szabályozva minden, pl. a frissítőembereknek mindvégig láthatósági mellényben kell lenniük. Díjazás nincs, a célba érkezők egy övcsatot kapnak emlékül.
Tekintettel az extrém körülményekre, amivel eddig még sohasem találkoztam, célom csakis a szintidőn belüli célba érkezés. Kónya Ákos (aki háromszor is 2. lett ezen a versenyen), valamint Vajda Zoltán (aki tavaly a 18. helyen ért célba) is rengeteget mesélt a versenyről, mindketten sokat segítettek a felkészülésben. Zoli lesz az egyik frissítőemberem, rajta kívül az unokatestvére, Sarkadi Zoltán – aki itt él, és szintén nagyon sokat segített a verseny előtti napokban – valamint Simonyi Balázs, és a férjem, Gyuri.

A verseny elején még nem nagyon lehetett kiigazodni a verseny állásán voltak apróbb technikai hiányosságai a versenynek, de ehhez már hozzászoktunk, a többi hosszú ultrafutó verseny során! Az első értékelhető infók kb. a rajtot követő 3. órában rajzolódtak ki innen követtük szinte végig az eseményeket:

A nagykanizsai futó anyuka (valljuk be nem nagy meglepetésre) 200km-ig az első helyen állt Facebook oldalunkon szinte végig lehetett követni az eseményeket

Ezt követően viszont az utolsó nagy emelkedő még Őt is erősen próbára tette:
Elképesztő erőfeszítésekre van szükség ahhoz hogy az ember 34 óra futás után amikor már minden fáj, amikor a héghideg víz sem elég hideg, tudod, hogy enned kellene, de már az sem megy, de valamit muszály, mert még van 4 mérföld azaz 6,4 km a végéig! Az ország összes futója szorít neked, néhányan elképzelni sem tudják min mész keresztül, de szurkolnak neked Lubics Szilvia! Most rajtad a sor érezd ezt az odafigyelést ne add fel! Menj végig, csináld meg, érj célba egészségesen, hogy elmondhassuk “a magyar három gyermekes anyuka legyőzte a Halálvölgyet és célba ért a Badwateren 2017-ben! Hajrá Szilvi!

A GPS jeladója is felmondta a szolgálatot, ekkor azt hittük, valami komoly baj lehetet, de ő rendíthetetlenül ment tovább. Itthon a 131 mérföldnél álló jelzését úgy vettük, hogy pihen, viszont a térképen nem láttunk ott autót. 3 óra elteltével a GPS jeladója váltott egyet és elsők között számolhattunk be a STYR Labs Badwater 135 Ultramarathonon sikeres teljesítésről!

Ugyanakkor még óvatosan kezeltük a teljesítésről szóló híreket majd kb. negyed óra elteltével kezdtek megjönni az adatok, és bizonyossá vált, hogy Lubics Szilvia sikeresen befejezte a versenyt. Már csak az volt a kérdés, hogy hányadik helyen, erre még kb. 5-6 percet kellett várnunk és megtudhattuk azt is, hogy Lubics Szilvia 36:09:12 órás időeredménnyel negyedik lett…

 

1 34:34:43 Villines Sandra USA
2 35:30:19 Costa Amy USA
3 35:48:31 Chapman-Markle Pamela USA
4 36:09:12 Lubics Szilvia HUN
5 36:23:53 Valladares Nelva USA
6 36:39:18 Kanuga Kerri CYM

Férfi eredmények:

1 24:56:19 Iino Wataru IND
2 25:44:18 Bonfiglio Marco ITA
3 26:45:59 Lewis III Harvey USA
4 27:40:24 Stuwe Uli USA
5 28:18:07 Kostelnick Pete USA
6 29:19:13 Maughan Grant AUS

 

Az eddigi magyar teljesítők:

2006 Badwater 135
9. helyezett Pallos Judit 45:12:56
2. helyezett Kónya Ákos 25:58:42

2007 Badwater 135
2. helyezett Kónya Ákos 23:47:47

2016 STYR Labs Badwater 135
18. helyezett Vajda Zoltán 31:51:31

2017 STYR Labs Badwater 135
4. helyezett dr. Lubics Szilvia  36:09:12

 A versenyt követően Szilvi így számolt be röviden a versenyről:

“Sziasztok! Nemrég értem vissza a versenyről a szállásunkra, és a telefonomat bekapcsolva teljesen meghatódtam. Köszönöm a szurkolást, a sok kedves üzenetet!
A versenyről írok majd bővebben. Most csak annyit, hogy csodás helyszínen egy meglehetősen extrém kihívás volt a Badwater számomra, amire nem hiába volt a felkészülés is szokatlanul nehéz, még így is csak nagy küzdelmek után tudtam végigérni a pályán. Az meglepetésként ért, hogy 4. lettem, a verseny alatt a sorrendről semmilyen információnk nem volt. Egy “kicsit” elfáradtam, de pár órával a verseny után már azt tudom mondani: megérte. “?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>