«

»

feb 22 2018

Phjongcshang 2018 – Aranyérmes a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolyában

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, s 1980 óta az első dobogós helyezése – Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes lett. A staféta két ezüst és négy bronz után összességében az ország történetének hetedik téli olimpiai érmét szerezte meg.

A nap első rövidpályás gyorskorcsolya futamában az 500m negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor rajtolt. A kínai és lengyel riválisa nagyon bekezdett, de Sándor hamar felzárkózott, majd belülről előzte a lengyelt és biztosan ért be a második helyen a célba, így bejutott az elődöntőbe.
A negyedik negyeddöntőben Liu Shaoang a rajt után azonnal a második helyre állt. Már csak egy kör volt hátra amikor a kazah belülről megítélésünk szerint kitolta a magyar fiút, aki így kizökkent és visszaesett a negyedik helyre. A kazah is lemaradt utolsóként korcsolyázott be a célba. A bírók mást láttak, Liut kizárták, a kazahot pedig továbbjuttatták.
Keszler Andrea is jól rajtolt az 1000m negyeddöntőjében, de a futamban rajtolt két holland rögtön az élre vágott, s védték, hogy bárki is eléjük kerüljön. Andrea röviddel később visszaesett az ötödik pozícióba és ezen a helyen ért a célba.

Liu Shaolin Sándor elődöntője egy visszalövéssel kezdődött, mivel ő és a kanadai Girard összeakadt közvetlenül a rajt után. Az új rajtban a magyar fiú egy rövid ideig a második helyen haladt, majd a már az 1000m-en olimpiai bajnok kanadai Girard megelőzte, Liu visszaesett a harmadik helyre, ki is billent egy pillanatra az egyensúlya, de így is megszerezte a B döntőben való indulás jogát.

A B döntőben Liu Shaolin Sándor rajt cél győzelmet aratott. Az első rajtot a holland riválisa hibázta. Az újra indítás után a magyar fiú azonnal az élre állt. Ellenfelei egy pillanatig sem tudták megelőzni és futamgyőztesként ért a célba. Az A döntőben a világcsúcsot korcsolyázó Wu Dajing lekopírozta Liu koreográfiáját. Egy pillanatig sem forgott veszélybe az olimpiai bajnoki címe. A két koreai érkezett be a második és harmadik helyen. Nyugodt futam volt, senkit sem kellett kizárni, így Liu Shaolin Sándor az ötödik helyen fejezte be ezen a távon.

A döntőben Korea, Kína és Kanada volt a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoan, LiuShaolin Sándor összeállítású csapatnak. Okos taktikát választott a csapat. Rögtön az élre állt a csapat, de nem sokáig vezethettünk. Szinte minden körben változott a helyzet. A koreaiak egy idő múlva kicsúsztak, maradtak hárman, hatalmas harcban az elsőségét. Az utolsó hat körben fantasztikusan versenyeztek a magyar fiúk. A két utolsó váltótag a Liu testvérek pedig az élre repítették a váltott, és Liu Shaulin Sándor az első helyen hozta a célba a csapatot. Magyarország  a téli olimpiák történetében első aranyérmét szerezte  meg Phjongcshangban.

 

Az eredmény:

1. Magyarország – 6:31,971 (olimpiai rekord)

2. Kína – 6:32,035

3. Kanada – 6:32,282

forrás: MTI/MOB

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>