«

»

Sze 04 2018

Interjú Szekeres Ferenccel

Kevés megosztóbb dolog van a világon, mint a homeopátia, az ezotéria vagy a számmisztika. Azonban ha egy 71 éves ember, azt tervezi, hogy életében utoljára, Budapesten huszonegyedszerre lefutja a félmaratoni 21 kilométeres távot, akkor talán mégis érdemes megnézni, mit jelent ez a számmisztikában. Lehet benne hinni, vagy komolyan ellenezni, de íme a 21-es szám  jelentése: általános siker, felívelő karrier, hosszú harc utáni biztos győzelem.

Szekeres Ferenc élő legenda, a magyar hosszútávfutás egyik legmarkánsabb egyénisége, a maratoni futás (egykori) világklasszisa. Szerény és kedves ember, annak ellenére, hogy lenne mire szerénytelennek lennie. Viszonylag későn, 1967-ben, 20 évesen kezdett csak el futni, de már az 1972-es müncheni és az 1980-as moszkvai olimpián is képviselte hazánkat. 1973 és 1982 között hétszer nyerte meg az országos maratoni bajnokságot. Legjobb idejével – 2:12:35 – második a hazai örökranglistán. 1974-ben a római Európa-bajnokságon 6. helyezést ért el, a moszkvai olimpián a 12. helyen végzett. 1980-ban és 1982-ben győzött az amszterdami maratonon. Összesen 75 maratoni távot futott, és amire büszke, hogy mindegyiket sikeresen teljesítette.

Miért döntöttél úgy, hogy elindulsz a 33. Budapest Wizz Air félmaratonon?

A félmaratoni táv 21 km. Arra gondoltam, hogy mivel ez lesz a BSI-nél a 21. versenyem utoljára futok még egy félmaratont .

 

Mennyit futottál életében?

Szinte pontosan meg tudom mondani, mert amióta versenyzek, versenynaplót is írok. 51 éve futok és ez alatt 200 ezer km-t futottam.

 

Mi motivál még a futásra?

Főleg az egészségem érdekében teszem, mert érzem magamon, hogy jobb a keringésem és az állóképességem is, ha megvan a heti 15-20 km.  A 20 év aktív versenyzés miatt sajnos a térdporcaim szinte teljesen elkoptak, ezért csak heti 2-3 alkalommal futhatok már. A versenyszellem azonban még mindig bennem van, a Futapest Klub tagjaként évi 25 versenyen veszek részt. Ezek kisebb távok, 4-5 km az erdőben.
És hogy mi visz rá erre? A győzelem iránti vágyam, a közösséghez tartozás és az egészségem megőrzése.  Mindig is csoportban edzettem, és ez nagyban segített minket, a jó eredmények elérésében.  Ha kellett, húztuk vagy „szívattuk” is egymást, de a közösséghez tartozás mindig is támaszt adott nekem. Ebben a klubban a mai napig nagyon jó hangulatú csapat van, akikkel a verseny után leülünk lazítani, beszélgetni, nosztalgiázni.

Mire tanított meg a futás?

Elsősorban a fegyelmezettségre, és arra, hogy fontos a rendszeresség az ember életében.  Precíz kerete van a napjaimnak, figyelek a táplálkozásra, a reggelit sosem hagyom ki, és este 10-11 között mindig ágyban vagyok már. Mondja is a barátnőm, hogy Feri, Te olyan precíz ember vagy!

A futás arra is megtanított, hogy ne essek kétségbe a nehéz helyzetekben sem. A sok szép eredmény erőt ad a feladatokhoz. Mondogatom is néha magamban: Feri, ha le tudtál futni ennyi maratont, ezt is meg tudod csinálni.

 

Melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?

1974-ben a római Európai Bajnokságon 6. lettem. Fájdalmas, de szép emlék.  A 40. kilométernél – ahol még a biztos ötödik helyen voltam – begörcsölt az Achillesem és a cipő teljesen feltörte a lábam, óriási vízhólyagok lettek a sarkamon, a hőség és a macskakő megviselte a lábam. Így lettem csak hatodik.  Szép emlékem még mindkét olimpia is, amelyeken képviselhettem Magyarországot, de a tokiói maratonra is szívesen emlékszem, ahol csak 1 másodperccel maradtam el az országos csúcstól. Hiába sprinteltem a végén, már nem sikerült behoznom.

Mi segített átlendülni a holtpontokon?

Az akaraterőm, ebben mindig is tehetséges voltam.  Szerencsésnek érzem magam, hogy ritkán voltam sérült, bár ebben szerepet játszik az is, hogy csak 20 évesen kezdtem el atletizálni.

Mit üzensz a fiataloknak?

Azt, hogy találjanak maguknak olyan területet, amiben elhivatottságot éreznek, és keressenek társakat is, ehhez. Így talán jobban egymásra találnak a közös érdeklődésükön keresztül.  Ebből születhetnek az életre szóló barátságok és sikerek is.

BSI – Mozogj Velünk!
www.futanet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>