álmatlanság
Egészség,  Életmód

Az Ashwagandha növény jótékony hatásai

Az ashwagandha az egyik legfontosabb gyógynövény az indiai alternatív gyógyászatban, az ájurvédában. Az emberek évezredek óta használják az ashwagandhát a stressz enyhítésére, az energia és a fókusz növelésére.

Ma is használják gyógyító vegyületek előállítására, és bármelyik piacon megvásárolható.

Íme az ashwagandha lehetséges előnyei tudományos kutatások alapján.

1. Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az Ashwagandha talán leginkább stresszcsökkentő képességéről ismert. A növény adaptogénnek minősül, vagyis olyan anyagnak, amely segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel.

Kimutatták, hogy az Ashwagandha segít a stresszközvetítők szabályozásában, beleértve a kortizol hormont és a stressz során felszabaduló egyéb vegyi anyagokat. A növény csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely (HPA) aktivitását is – ez a rendszer a szervezetben, amely szabályozza a stresszre adott választ.

2. Javíthatja az atlétikai teljesítményt

Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha jótékony hatással van az edzésre, és előnyös kiegészítője lehet a sportolóknak. Számos tanulmányt végeztek, amelyekben a férfiak és a nők napi 120-1250 mg ashwagandhát kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a növény növeli a fizikai teljesítményt, beleértve az oxigéncserét edzés közben.

Ezenkívül az ashwagandha segít növelni az izomerőt. Egy tanulmányban a férfiak napi 600 mg ashwagandhát fogyasztottak 8 héten keresztül, és súlyzós edzést végeztek. A kísérletben résztvevőknél, akik szedték a gyógyszert, szignifikánsan nagyobb volt az izomerejük, mint a akik placebót kaptak.

3. Csökkentheti bizonyos mentális betegségek tüneteit

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az ashwagandha csökkenti a mentális betegségek tüneteit, beleértve a depressziót is.

Egy tanulmány az ashwagandha hatásait vizsgálta 66 skizofréniás emberen. Azok a résztvevők, akik 12 héten keresztül napi 1000 mg ashwagandha kivonatot szedtek, csökkentették depressziójuk és szorongásuk szintjét a placebo csoporthoz képest.

Egy másik tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, és tovább ment eredményeiben: az ashwagandha szedése általában javítja a skizofréniát.

4. Segít növelni a tesztoszteron szintet férfiaknál

Egyes tanulmányok szerint az ashwagandha-kiegészítők javítják a férfiak termékenységét és növelik a tesztoszteronszintet.

Az egyik kísérletben 43 túlsúlyos, 40 és 70 év közötti férfi vett részt. Enyhe fáradtságot tapasztaltak, és ashwagandha kivonatot vagy placebót tartalmazó tablettákat szedtek naponta 8 héten keresztül. Az Ashwagandha kezelés 18%-kal növelte a tesztoszterontermelésben szerepet játszó nemi hormon, a DHEA-S szintjét. A gyógynövényt szedő résztvevők tesztoszteronszintje 14,7%-kal nőtt a placebót szedőkhöz képest.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

Korlátozott kutatások arra utalnak, hogy az ashwagandha szedése bizonyos előnyökkel jár a cukorbetegek vagy a magas vércukorszintű betegek számára. Klinikai kísérletek, beleértve a cukorbetegeket is, kimutatták, hogy az ashwagandha kezelés jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a hemoglobint, az inzulint, a vérzsírokat és az oxidatív stressz markereit.

Az ashwagandha egyes vegyületeiről úgy gondolják, hogy erős antidiabetikus hatással bírnak, és serkentik a sejteket, hogy glükózt vegyenek fel a véráramból. Jelenleg azonban nagyon kevés kutatás folyik ebben a témában, és sokkal nagyobb résztvevőszámú tesztekre van szükség.

6. Javíthatja az agyműködést és a memóriát

Számos tanulmány alapján korai bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ashwagandha javíthatja a kognitív teljesítményt bizonyos populációkban, beleértve az enyhe kognitív károsodásban szenvedő időseket és a skizofréniában szenvedőket.

7. Javítja az alvás minőségét

Az emberek évszázadok óta szedik az ashwagandhát az alvás javítására, és egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban segíthet azokon akik álmatlanságban szenvednek.

Például egy 50, 65-80 éves felnőtt részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 600 mg ashwagandha gyökér 12 héten át tartó bevétele jelentősen javította az alvás minőségét és a mentális éberséget ébredéskor a placebo csoporthoz képest.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük