unrecognizable traveler standing on mountain top and admiring landscape
Sport

Túrázz te is!

Miért jó túrázni? Miért jó egész nap bakancsban, hátizsákkal a hátadon úttalan útakon barangolni az erdőben? Miért jó a földön, jobb esetben egy farönkön ülve étkezni, miközben hangyák hada rohangászik a morzsákon?

Ma megkeressük a választ ezekre a kérdésekre. Az elmúlt másfél évben többet túráznak az emberek, mint azelőtt. Talán nem meglepő ez, hiszen a COVID-19 sújtotta világ eddig soha nem látott bezártságban él amióta a világjárvány kitört.

A természet mindig a saját nyelvén kínálja a megoldást, így van ez most is. Amikor csak tudunk, kiszabadulunk a természetbe, ahol nem kell maszkot hordani, nincs tömeg, harapni lehet a levegőt, és gyaloglás közben feltöltődünk. hazánkban szerencsére igen sok túraútvonal van, szebbnél szebb tájakon barangolhatunk.

Miért jó túrázni?

Miért jó tehát túrázni? Először is, mert egészséges! Ma már egyre több ember tudja, hogy elengedhetetlen a testmozgás ahhoz, hogy lelkileg, szellemileg, testileg fittek maradjunk. A túrázás mindháromban segít, és legalább nem egy tornatermet nézünk akár órákon keresztül, hanem közelebb kerülünk a természethez.

Rendkívül jó kikapcsolódás, hiszen ha csatlakozol túra csoportokhoz, sok embert ismerhetsz meg, jó barátokat találhatsz. Életkortól független, bármikor elkezdhető, és bármilyen életkorban találhatsz túratársakat magad mellé.

Összehozza a családot, barátokat is, hiszen mi lehet annál jobb, mint hogy együtt kimentek egy tisztásra, játszotok, együtt ebédeltek, és felfedezitek a környékbeli hegyeket? Még az önbizalmat is növeli, hiszen bár ez igazán nem verseny, mégis az ember kebelén büszkeség dagad, ha sikerül megmászni egy olyan hegyet, amire fél éve még nem tudott felkapaszkodni.

És hát ott van még az életre szóló élmény, ami mindig velünk lesz. Ezek az igazán kellemes és szép emlékek, melyek nem tárgyakhoz kötődnek, hanem helyekhez, emberekhez.

Ne habozz tehát, ha valaki túrázni hív – vedd fel a bakancsot, hátizsákot, tegyél be egy kulacsot, némi elemózsiát, és hívj el ég egy jó barátot! Hiszen többen mindig jobb!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük