gyümölcslé
Egészség,  Életmód

Ezért készíts gyümölcslevet házilag

Nincs is jobb, mint egy pohár gyümölcslével indítani a napot, amely nem csak nagyon finom, hanem rendkívül egészséges is. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mi van a poharunkban.

A mai gyümölcslevek már nem egészségesek

A reklámokban róluk elhangzó ígéretek azzal kapcsolatban, hogy zamatosak, frissek és tele vannak vitaminokkal, inkább csak marketing, mintsem a valóság. A gyümölcstartalmuk ugyanis sokszor még a 20%-ot sem közelíti meg, cukrot, , tartósítószereket, állományjavítókat, sűrítő anyagokat, stabilizátorokat, emulgeálószereket, tömegnövelő szereket és hordozó anyagokat viszont bőségesen tartalmaznak.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne léteznének valóban jó dobozos gyümölcslevek. Ezek azonban a hagyományos közértekben általában nem kaphatók, inkább csak a bioboltokban, és a termelőktől vásárolhatjuk meg őket, ahová nem mindig van lehetőségünk eljutni.

Gyümölcslé készítés házilag

Szerencsére van egy jóval egyszerűbb módja is annak, hogy beiktassuk a napi rutinunkba a friss gyümölcslé fogyasztását. Ez pedig nem más, mint a hordozható smoothie készítő használata, amelynek a segítségével pillanatok alatt igazi vitaminbombát gyárthatunk. Csak tegyük bele választott gyümölcsöket/zöldséget apróbb darabokra vágva, nyomjuk meg a gombot, majd hagyjuk, hogy turmixoljon!

Kezdjük mondjuk az olyan klasszikusokkal, mint az alma, a narancs vagy az őszibarack! Ha szeretnénk a szájízünk szerint édesíteni vagy savanyítani a végeredményt, akkor tanácsos több fajtával is kísérletezni.

Ha pedig már kicsivel bátrabbak vagyunk, akkor akár különféle zöldségeket is beletehetünk a smoothie készítőbe. A répa például sokkal édesebbé, míg a cékla sokkal markánsabbá teszi az elkészült gyümölcsitalt. De a tökéletes összhatás érdekében a fűszerekhez is bátran nyúlhatunk. Fahéj, csillagánizs, vanília – ezek mind-mind nagyon jól passzolnak az almához, ráadásul szuper őszies-télies ízvilágot kölcsönöznek a levünknek.

Jól esne a hőségben egy hideg ital?

Nyáron sokkal több folyadékot igényel a szervezetünk a megnövekedett hőmérséklet miatt. Egy idő után azonban hajlamosak vagyunk ráunni a vízre, így jó ha van a tarsolyunkban egy hordozható smoothie készítő, amelybe ha a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül még pár jégkockát is beledobunk, akkor egy kellemes hűsítő italt kapunk, amelyet szívesen kortyolgatunk majd.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük