pexels-photo-2068975.jpeg
Életmód

Hogyan osszuk be a pénzünket?

A pénz helyes beosztása mindig is az egyik legfontosabb dolog volt az életünkben, de amióta a pandémia-sújtotta világ beköszöntött, láthattuk, hogy az tud túlélni akinek van félretett pénze. A pénztudatosság sajnos nem velünk született készség, meg kell tanulni.

Bár a legjobb az lenne, ha már az általános iskolákban lenne erre tantárgy, sosem késő megtanulni. Jó módszer, ha ehhez elkezdjük írni a kiadásainkat, így gyorsan átlátjuk majd, hogy mire mennyi megy el. Már egy hónapnyi írogatás után is igen meglepő eredményeket fogunk kapni.

Ott lesz a füzetben, hogy mennyi pénzt adunk ki

Fehéren-feketén ott lesz a füzetben, vagy táblázatban, hogy mire mennyi pénzt adtunk ki. Feltűnnek a szinte fel sem fogott, vagy azonnal elfelejtett apró kiadások, melyeket szinte azon nyomban elfelejtünk, amikor kifizettük. Ilyenek általában az olyan ételek-italok, amiket útközben veszünk.

Sokszor lehet, hogy nincs is rá semmi szükség, mert mindjárt otthon vagyunk ugyan, de annak a finom sütinek nem tudunk ellenállni, vagy a csaknem ezer Forintos kávét sem kellene már délután meginni, de hát annyira jól mutatott annak a csinos hölgynek a kezében. Alaposan megnézve ezeket tehát, már az első hónap végén rájövünk, hogy hol szivárog el a pénzünk minden hónapban.

Általánosságban véve a négy legelemibb aranyszabály követésével már nagyon sokat tettünk azért, hogy mindig legyen félretett pénzünk, de jusson a kötelező fizetendők mellett szórakozásra, utazásra is. Az 50/30/20 szabály azt jelenti, hogy a jövedelmünk 50%-át a szükséges dolgokra fordítjuk, mint pl. rezsi.

A 30%-ot arra, ami fontos, de szükség esetén meg tudunk lenni nélküle: ruhavásárlás, tv előfizetés. A 20%-ot pedig félretesszük a jövő lehetséges kiadásaira, vagy valamilyen formában lekötjük. Az egyszerű szabály esetén csak kétfelé osztjuk a jövedelmet, a szükséges és az opcionális fizetnivalókra. Az egyszerű büdzsé esetében kifizetjük hónap elején ami szükséges, a maradékot pedig félretesszük. A heti apanázs módszere azt jelenti, hogy hónap elején kifizetjük a szükséges dolgokat, a maradékot 4 részre osztjuk, és minden héten vagy bizonyos költhető összeg.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük