three women posing for photo
Életmód

Hogyan szerezzünk barátokat?

A barátságról már számtalan idézet, film, könyv és műalkotás született. Azt szokták mondani, ha van legalább egy jó barátod, nincs szükséged pszichológusra. És ez bizony így is van. A barát meghallgat, tehát ki tudod adni magadból ami fáj, aminek örülsz, amire vágysz.

Meghallgatja a terveidet, segít és támogat bennük, és ott áll melletted életed minden pillanatában. Jó barátból bizony kevés van, és aki igazán kitart melletted jóban-rosszban, évtizedeken át, abból meg egyenesen alig. Az igazi barát mindig is hiánycikk volt, mióta világ a világ, ezért ha van ilyen barátod, vigyázz rá nagyon, és ápold a barátságot.

Rövidebb-hosszabb barátságok alakulnak ki

A legtöbb ember az életünkben, olyan, mint amikor egy vonaton utazik az ember. Időnként felszállnak utasok, egy darabig együtt megyünk, aztán leszállnak, vagy mi szállunk le, és többé nem is találkozunk. Ilyen rövidebb-hosszabb barátságok alakulnak ki életünk során, és nem feltétlenül azért szakad meg, mert bármelyik fél is haragudna a másikra, egész egyszerűen, “leszállnak arról a vonalról”, magyarán másfelé viszi őket az élet.

Ha nincs olyan barátod akire vágysz, íme néhány tipp, hogyan szerezz. Először is ne játszd meg magad, legyél olyan, amilyen vagy belül. Így jobban megismernek majd olyan emberek, akik rád hasonlítanak. Örök igazság, de hagyd elmenni a régi barátot, ha így akarja. Akkor is fogadd ezt el, ha fáj.

A megszokás nagy úr, de ha változtatsz a szokásaidon, új embereket ismersz meg, így könnyebben lesz új barátod. Kezdj el egy új hobbit, így sokkal több esélyed van, hogy új barátaid is lesznek. Persze, aki könnyen ismerkedik, annak könnyű.

De mi a helyzet azokkal, akik introvertáltak, nehezen ismerkednek? Nekik a szakemberek azt tudják javasolni, hogy próbálják ki az ún. kaméleon effektust, azaz, kezdjék el utánozni finoman a másik ember mimikáját, ez mindenkiből szimpátiát vált ki.

Ne kritizáljunk sokat, mert az negatív visszacsatolást vált ki. Azaz ha túlzottan kritizálunk másokat, negatívan ítélnek meg minket is. Az viszont pozitív érzést vált ki, ha felvállaljuk a hibáinkat. Ez amúgy is bátor és egyenes jellemre vall.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük