black white mosquito
Életmód

Meddig élnek a szúnyogok?

A szúnyogok szinte minden kontinensen megtalálhatóak, és a legkülönbözőbb élőhelyeken képesek túlélni. Életciklusának hossza fajonként változik, és függ a környezeti feltételektől, például a hőmérséklettől és a nedvességtől. Az összes szúnyog életciklusa azonban a tojás, a lárva, a báb és a kifejlett egyedek szakaszából áll.

Peték

A kifejlett, nőstény szúnyogok a petéiket a tartályok vízzel teli falára helyezik, általában 100 petét egyszerre. Ezek nagyon szívósak; a tartály falához tapadnak és akár 8 hónapig is túlélhetik a kiszáradást, néhány fajnál még a telet is átvészelik az Egyesült Államok déli részén. Csak nagyon kis mennyiségű vízre van szükség ahhoz, hogy a lerakhassák ezeket a tojásokat; tálak, csészék, szökőkutak, gumiabroncsok, hordók, vázák és minden más víztartály, amiben víz van elégséges „gyerekszobának”. A petékből 24-48 órán belül kikelnek a lárvák.

Lárvák

A petékből a víz hatására lárvák lesznek. Ezek a lárvák mikroorganizmusokkal táplálkoznak.  Ebben a stádiumban farkat növesztenek, így képesek lesznek haladni a vízben. Négyszer nőnek és vedlenek, majd ezt követően bábbá alakulnak. Mindez 7-10 napot vesz igénybe.

Báb

Amikor a báb stádiumot is elérték, akkor szüneteltetik a táplálkozást és pihennek. Csak két nap elegendő és már kifejlett szúnyogként kelnek ki a víz felszínéről és megkezdik a felnőtt életet.

Kifejlett szúnyog

Az új felnőtt egyed a vízre áll, és szárítja szárnyait, hogy felkészüljön a repülésre. A kifejlett nőstény szúnyogok ezután keresnek egy állatot, amivel táplálkozhatnak. A nőstények szükség esetén mérföldeket képesek repülni, és egyszerre több mint 100 tojást is lerakhatnak.

Ideális körülmények a szúnyogok számára és élethosszúságuk

A nőstény szúnyogok számára az optimális hőmérséklet 10°C és 15°C között van és a környezet páratartalma magas. A 10°C alatti hőmérsékleten a szúnyogok dermedtek. Ebben az állapotban a tavasz beálltáig maradhatnak. A hím szúnyog átlagos élettartama 3 hét, a nőstényeké 2 hónap.

Forrás: Mosquito lifespan

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük