A legegészségesebb zöldségek
A zöldség márpedig finom! Ha egyetértesz ezzel a mondással, mai cikkünk neked íródott. A zöldségek nem csak finomak, de egészségünk fenntartásához elengedhetetlenek. A dietetikusok azt javasolják, hogy együnk naponta legalább háromszor zöldséget valamilyen formában zöldséget. Az egyik legjobb, ha pl. főzelék formájában fogyasztjuk, ugyanis napi fél kilogramm zöldség elfogyasztása ajánlott naponta! Próbáljunk nassolás helyett is inkább friss gyümölcsöt, gyümölcssalátát, esetleg egy kis nyers zöldséget: bébi répát, karalábét fogyasztani.
A sötétzöld leveles zöldséget kimagaslóan egészségesek, ha esetleg még nem próbáltad a petrezselyem krémleves, mindenképpen próbáld ki! Ha magát a nyers petrezselymet szereted, eztán ez a leves biztos, hogy felkerül az étlapodra. De mindenképpen érdemes fogyasztani paradicsomot, hüvelyeseket is, mert rendkívül magas a karotinoid, C-vitamin és folsav tartalmuk. Nagyon fontos még, hogy a főzés során kevés zsiradékot használjunk, és minimális liszt mellett, inkább saját anyagával sűrítsük be a főzeléket.
Melyek a legegészségesebbek?
De vajon melyek ezek közül a legegészségesebbek? A spenót minden listán megtalálható, mivel pusztán egy csésze spenót azzal dicsekedhet, hogy az egész napi kálium igényünket kielégíti. Aki még nem próbálta, próbálja ki a spenót krémlevest, de a spenótnak rengeteg felhasználása van még az egyszerű főzeléken kívül.
Nem meglepő, hogy a sárgarépa és a brokkoli is megtalálható a nemes tízes között, hiszen a sárgarépa tele van béta-karotinnal, ami a szervezetünkben A vitaminná alakul át. A brokkoli pedig kiváló forrása a szilfaforánnak, mely segít a rák elleni küzdelemben.
A fokhagyma nem csak a pirítósunkon finom, de segít csökkenteni a vér triglicerid szintjét, és ugyancsak segít a rákos megbetegedések megelőzésében. Ugyancsak mennyei a krémleves belőle, de ha egyszer készítesz fermentált fokhagymát, sosem fog hiányozni a kamrádból. A zöldbab támogatja az emésztőszervrendszert, a fodros kel pedig a cukorbetegség esetén fontos, hiszen csökkenti a vércukorszintet.